Androsztendion

Synlab mellékvese. SARS-CoV-2 ellenanyag IgG szint

Kortizol nyál Élettani, kórélettani háttér: A kortizol hidrokortizon a mellékvesekéregben termelődő glukokortikoid hormon.

synlab mellékvese

A kortizol számos fontos élettani folyamatban pl. Egy egészséges mellékvese a kora reggeli órákban termeli a legtöbb kortizolt, majd mennyisége a nap folyamán csökken.

synlab mellékvese

A nyálból történő hormonvizsgálat számos előnyt kínál: a mintavétel fájdalommentes és bármely időpontban és helyen megtörténhet. Synlab mellékvese nyálba, melyet három nagy nyálmirigy termel, a zsíroldékony szteroidhormonok átlépnek a vérből, így válik a kortizol is.

Ebben a 8 esetben jó az Almaecet

Klinikai jelentőség: Elégtelen kortizol mennyiség esetében nem-specifikus tünetek mutatkozhatnak: testsúlyvesztés, izomgyengeség, fáradékonyság, alacsony vérnyomás és a hasi fájdalom. A kortizol túltermelése magas vérnyomást, synlab mellékvese vércukor értéket, elhízást, a has bőrén bíborszínű csíkokat, izomgyengeséget és csontritkulást osteoporosist okozhat. Nőkben rendszertelen havivérzést és megerősödő arcszőrzetet; a gyerekeknél késleltetett növekedést és kis testmagasságot eredményezhet.

synlab mellékvese

A normális értékektől való tényleges eltérés mögé a hormon napi profiljának felállításával lehet betekinteni. A nyálból való mintanyerés egyik célja a pszichés megterhelés megszűntetése.

Endokrinológia

Mivel a kortizol stresszhormon, a mérési eredményeket meghamisítja a stressz. A profil felállításához pl.

synlab mellékvese

Eredmények értelmezése: Magasabb kortizol szint stressz-válaszok, pszichiátriai betegségek, cukorbetegség, alkoholizmus és terhesség esetén amely Cushing szindrómás betegek esetén diagnosztizálási problémát okozhat és elhízott állapotban fordulnak elő. Alacsony kortizol szintek a ritkán előforduló mellékvese-enzim hibás betegeknél és hosszan tartó stresszhelyzet esetén fordulnak elő.

A mintavétel előtt be kell tartani bizonyos szabályokat, a megfelelő eredmény érdekében: a mintavételt megelőző két órán belül enni-inni nem szabad, alkoholt, kávét fogyasztani tilos, kerülni kell az erőteljesebb testmozgást, edzést.

Fél órával a mintavétel előtt kerülje a fogmosást, szájöblítést, rágógumizást.

synlab mellékvese