Az IC/BPS diéta kialakítása

Ic diéta, Fájdalmas hólyag-szindróma – így étkezz megfelelően!

Tartalom

  ic diéta

  Pontos oka nem ismert, de a tünetek hátterében a hólyag belső felszínét bevonó védő nyákréteg GAG-réteg elégtelen működése áll.

  Ezáltal a vizeletben lévő maró anyagok irritálják a hólyagfalban elhelyezkedő idegvégződéseket. A dignózis felállítása nehéz.

  ic diéta

  Nincs olyan egyértelmű vizsgálat, mely egyszerűen diagnosztizálhatná. A kialakulásában bakteriális fertőzés nem játszik szerepet, de a kialakult GAG-réteg károsodása hajlamosíthat a fertőzésre, a visszatérő húgyhólyag és húgycsőgyulladásra. Tünetei ugyanakkor számos gyakoribb betegségre utalhatnak. A leggyakoribb tünetei a gyakori, néha állandó vizelési inger, egyre csökkenő vizeletporciók, hólyagtáji és húgycsőfájdalmak, hirtelen, parancsoló vizelési inger, kis mennyiségű vér a vizeletben.

  ic diéta

  A panaszok nehezítik az éjszakai pihenést, korlátozza a munkaképességet, mely elbocsátáshoz vezethet, nehezítik vagy lehetelenné teszik a házaséletet. A diagnosztizálása sokszor évekig is eltarthat, a segítség hiánya pedig frusztrációhoz, akár depresszióhoz vezethet.

  ic diéta

  A megoldást az időben történő diagnózis, a megfelelő kezelés és a tartós utógondozás jelenti. Kezelésében a kezdeti állpotban jótékony hatásúak a helyileg, a húgycsövön keresztül befecskendezett anyagok hólyagkoktélok. Ezek a GAG-réteg helyreállítását segítik, tartalmaznak gyulladásgátlót, helyi érzéstelenítőt, hegesedést gátló anyagot.

  ic diéta

  Súlyosabb állapotban, amikor a hólyagban nagyobb kiterjedésűek a sérült területek, a helyi kezelés nem elégésges, így érzéstelenítésben vagy altatásaban a hólyag kitágítását követően leégetjük ezen területeket. Az itt felszaporodott fájdalomérző idegek is ic diéta és a beteg panaszai megszűnnek.

  ic diéta

  A nyálkahártya regenerációja az ép területek felől indul meg, ami akár évekig is panaszmntességet eredményezhet. Ezen védőréteg regenerációját a ic diéta leírt helyi kezeléssel tudjuk támogatni, gyorsítani.